Bun venit in Comuna Poplaca

Prezentare

Indiferent de sezon, teritoriul montan  Poplaca ll, oferă iubitorilor de munte experienţe nenumărate.

La doar 32 km de oraşul Sibiu, si la mai putin de 1 km de staţiunea Păltiniş, este situată în inima munţilor Cindrel, cu păduri dese şi răcoroase, culmi montane spectaculoase şi păşuni întinse.

Datorita climatului montan, cu aerul ozonat, teritoriul montan Poplaca ll este indicata pentru tratarea asteniilor, a bolii Basedow, hipertiroidie benigna, suprasolicitarii fizice si intelectuale, anemiilor secundare si dereglarilor de crestere la copii, dereglerilor pleuropulmonare si bolilor endocrine.

Temperatura medie anuala este de +4 grade Celsius (media lunii iulie este de 12 grade C, iar a lunii ianuarie de – 6 grade C). Ploile sunt frecvente, dar de scurta durata, iar stratul de zapada este prezent 120 zile pe an. Un fenomen meteorologic des intalnit este inversiunea temperaturii.
Conditiile de schi sunt excelente incepand din decembrie si pana in aprilie. Partiile din Complexul Turistic Arena Platos sunt accesibile pentru toti amatorii sporturilor de iarna.

Parcul de agrement și distracții Arena Platoș Păltiniș este dotat cu tot felul de elemente și echipamente utile pentru utilizarea acestora și pot mulțumi orice categorie de persoane: de la copii de 3 ani până la bunicii care-i însoțesc, sau sportivii de performanță.

Daca sunteţi amatori de drumeţii montane, atunci zona montana Poplaca ll este destinaţia ideală, deoarece oferă numeroase posibilităţi de drumeţii. V-ar placea o  plimbare până în vârful Bătrâna? Pana sa ajungeti pe varf, va recomandam sa popositi la stana din Găujoara, unde puteti gasi produse naturale facute de localnici prin metode traditionale.

Sau pentru cei mai energici si curajosi, puteti sa continuati drumetia de exemplu pana in varful Cindrel.

Peisajul spectaculos vă va taia respiratia si vă va captiva privirea, fructele de pădure delicioase, pajiştile înflorite si lacurile glaciare, ce sa mai, natura in toata puterea cuvantului – vă ve-ti putea bucura de aerul proaspăt şi răcoros. Ce poate fi mai frumos?

Apa din izvoarele naturale de pe marginea drumului, va v-a revigora imediat! După o zi petrecută pe munte nimic nu poate fi mai plăcut decât un foc de tabără sau o cină relaxantă la una dintre cabanele din zona.

Apusul din zona Vălari este un lucru obligatoriu de facut, de acolo se desprinde o panoramă spectaculoasă asupra oraşului Sibiu şi a Munţilor Făgăraş.

Daca tot ati ajuns in zona Platos, trebuie neaparat sa vizitati Schitul si Casa memoriala Constantin Noica, poet, scriitor, eseist si publicist, ce a lasat o mostenire culturala deosebita, valorificata de multi scriitori care i-a urmat.
Schitul, o biserica de lemn ridicata in deceniul trei al secolului XX unde se afla mormantul filozofului roman Constantin Noica.

Lacasul de cult a fost ctitorit de mitropolitul Nicolae Balan si are hramul ‘Schimbarea la Fata a Domnului’ si beneficiaza de o catapeteasma realizata intre 1944-1945 de Constantin Vasile in stil neobizantin. Fresca este opera lui Ovidiu Preotescu. Dintre obiectele de valoare pastrate in biserica se numara icoana Sf. Paraschiva datata 1904.
Biserica este situata la intrarea in statiunea Paltinis, la o altitudine de peste 1350 de metri, apartine de arhiepiscopia Sibiului.

 

 

 

Comments are closed.